Openingstijden: van 22 april tm 29 oktober
Entree: 3,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag bent u welkom van 13:30 tot 17:00 uur. Op verzoek is het mogelijk een rondleiding te verzorgen.
Groepen vanaf 10 personen kunnen op afspraak ook buiten de openingstijden bij het museum terecht.
Het museum beschikt over een rollator en een traplift en is rolstoeltoegankelijk. Tevens is er een toilet voor minder validen aanwezig. In het ‘proathuus’ kunt u ( ook zonder het museum te bezoeken) koffie/thee en frisdrank gebruiken. Daarbij serveren wij, cake, koek en poffert (Oud-Gronings gerecht).
Het museum is geschikt als trouwlocatie en voor vergaderingen.
Bereikbaarheid: ’t Rieuw is gemakkelijk te bereiken via A7. Vanaf afslag 32 en 33 is het met de auto ca. 5 min. rijden. Ruime parkeergelegenheid, deze is kosteloos.
Bert Weggemans – schrijver en dichter uit Niebert - ging op bezoek en schreef er over.
Museum ’t Rieuw is gelegen op een oogstrelende locatie. Het is gevestigd in de gerestaureerde boerderij op het landgoed Coendersborg in Nuis. Het betreft een rijksmonument dat in het dorp ook bekend staat onder de naam Boerderij KIMM. Naast de vele agrarische gereedschappen en landbouwwerktuigen herbergt dit museum zo veel meer. ’t Rieuw is een goudmijn voor de historisch geïnteresseerde bezoekers: aan de hand van afbeeldingen, kaarten en gebruiksvoorwerpen maken zij kennis met de natuurlijke en agrarische ontwikkeling van de gehele regio Zuidelijk Westerkwartier. Hier wordt de bezoeker het verhaal achter het zo kenmerkende coulissenlandschap verteld: opmerkelijk veel boomwallen met daartussen kleine percelen landbouwgrond en grasland, dat na afgraving van het veen en hierop volgende ontginning ontstond. In het Westerkwartier gebruiken de boeren hiervoor het woord “sprikkenlandschap”. De gemengde boerenbedrijven en bedrijfjes die toen ontstonden kunnen worden beschouwd als de ‘vormgevers’ van het Zuidelijk Westerkwartier zoals we dat vandaag de dag kennen.
De algemene collectie bestaat uit gereedschappen en werktuigen die tot in de jaren zestig werden gebruikt – in het huishouden net zo goed als op de boerderij. Op de bovenverdieping is een volledige huiskamer begin vorige eeuw te zien. In de naast het museum gebouwde kapschuur is plaats ingeruimd voor ambachten zoals een smederij en een timmer- en stelmakerwerkplaats. Immers, de boeren hadden in hun bedrijfsuitoefening de smid en de timmerman zeer regelmatig nodig.
Behalve de permanente collectie zijn er ook jaarlijks één of meerdere themaexposities. Dit jaar valt vooral het onderwerp ‘IJstijden’ op dat wordt gekoppeld aan het actuele thema van de opwarming van de aarde. Er is een grote ruimte ingericht waarin deze thema’s aan elkaar worden gelinkt. Daarnaast is er een speciale expositie ingericht met als titel ‘Boeren in de Suiker’- ook dit is weer een echte blikvanger. We leren dat het kleinschalige karakter van de boerenbedrijven in dit gebied een ideale combinatie vormde met “De Reus van Vierverlaten’ oftewel de grote suikerfabriek in Hoogkerk nabij de Stad Groningen. Zo’n 600 Westerkwartierder boeren konden in de late herfst en winter tijdens de suikerbietencampagne hun meestal karige inkomen aanvullen door werk in loondienst op de suikerfabriek. Zo leer je als bezoeker ook veel over het gewas suikerbiet en over het product suiker – en sta je verbaasd dat suiker niet alleen gebruikt wordt in voeding, maar dat er zelfs een speciale papiersoort van gemaakt wordt. En dan nog een verrassende verbinding met het meest actuele aandachtspunt in Nederland en in de wereld: de energievoorziening die steeds moeizamer verloopt, en niet alleen door de oorlog in Oekraïne: wetenschappers hebben vastgesteld dat suikerbiet ook prima kan worden gebruikt als alternatief voor kolen, olie en gas.
In het schuurgedeelte van het hoofdgebouw is een grote ruimte ingericht waar melkwinning door de jaren heen wordt getoond: van melken met de hand, eenvoudige en meer geavanceerde melkmachines. Wat ook heel bijzonder is: het museum beschikt over een echte Rosmolen: een maalinrichting die werd aangedreven door paardenkracht, schitterend om te zien hoe de haver, tarwe, gerst en rogge die door de boeren was geoogst hier werd klaargemaakt voor consumptie. En is er een gedetailleerde weergave te zien van de boter- en kaasbereiding als ambacht. Er valt veel te leren voor de bezoekers, dit alles is uw bezoek meer dan waard.
Kortom: ’t Rieuw is echt een aanrader!
De sprikken binnen mij alles weerd!
Met et sweet veur de kop
Loop ik hier achter ploeg en peerd
Zoas de Heer et ooit zeid het:
In het zweet uws aanschijns
Zult gij uw brood verdienen. Mor:
De sprikken om mij toe binnen mij alles weerd -
Mooier laand i-der ja niet, ien aal geval niet zoas hier,
Ons eigen mooie Westerkwartier.
En jimme bezoek aan ’t Rieuw
Is joen tied dan ok meer as weerd!
Bert Weggemans