Met medewerking van projectkoor ‘Niekerk – Oldekerk’ o. l. v. Gerard Klamer, een muziek ensemble t.w. orgel en toetsen, dwarsfluit, hobo, klarinet, viool, lezingen en gebeden Maja Swart en Wybe Feenstra
http://www.youtube.com/watch?v=4HKePjLN5NI&t=105s
Achtergrond van de gemeenschap van Taizé
Taizé is een klein dorpje in Bourgondië (Frankrijk), niet ver van de beroemde stad Cluny. Daar kocht de Zwitser Roger Schutz en 1940 een huis waar hij mensen, voornamelijk Joden, opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten.
In 1942 moest hij voor de nazi’s vluchten en keerde hij naar Zwitserland terug. Maar in 1944 ging hij opnieuw naar Taizé, waar hij zich deze keer toelegde op de verzorging van Duitse krijgsgevangenen en de opvang van oorlogsweeskinderen.
Frère (broeder) Roger, zoals Roger Schutz gewoonlijk werd genoemd, was er sinds zijn jeugd van overtuigd dat een gemeenschappelijk leven een signaal kan zijn dat God liefde is, en alleen liefde. Nadat hij twee jaar alleen in Taizé had gewerkt, sloten zich enkele broeders bij hem aan. In 1949 legden de eerste zeven broeders de kloostergeloften af. Centraal staat daarin de boodschap van naastenliefde en barmhartigheid en hoe je die gestalte kunt geven in het leven van alledag.
Sinds die tijd is de gemeenschap van Taizé steeds verder gegroeid. Overal ter wereld zijn gemeenschappen ontstaan die leven en werken naar het voorbeeld van de communiteit van Taizé. Elk jaar gaan tienduizenden mensen, vooral jongeren, naar Taizé om inspiratie te zoeken voor hun geloof. Ze doen mee aan gespreksgroepen en de liturgische vieringen. De liturgie zoals die in Taizé wordt gebruikt, heeft navolging gekregen op tal van plaatsen in de wereld, ook in Nederland.
Taizé liederen
Kenmerkend voor de liederen van Taizé is dat zij gewoonlijk kort zijn en vele malen achter elkaar gezongen worden. Ook in deze viering zingen we elk lied een aantal keren. De gedachte achter die herhalingen is dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn een plaats vindt. Zo kan het de hele dag dienen als uitdrukking van een meditatief, stil verlangen naar God. ‘Niets leidt meer tot gemeenschap met de levende God dan meditatief gebed met zang die nooit eindigt, maar voort klinkt in de stilte van je hart als je al weer verder gaat’.
Taizé liederen worden in veel landen gezongen en zijn dan ook in veel talen beschikbaar. Het koor zingt liederen in verschillende talen. De meeste vertalingen staan afgedrukt in de orde van viering. Ter afsluiting van een aantal liederen wordt de tekst enkele malen in het Nederlands gezongen. Voel je vrij om de liederen mee te zingen.