‘De menswording van Sophia’ door Bram Moerland. Voor het vierde achtereenvolgende jaar zal de regiogroep-Noord (Drenthe, Friesland en Groningen) van Academie PanSophia een aantal lezingen aanbieden.
Met deze lezingen wil zij haar bijdrage leveren aan een vernieuwend bewustzijn en een brug slaan tussen de kennis en wijsheid van vóór-patriarchale samenlevingen van verbinding en vrede naar onze huidige tijd. Het gaat om het hervinden van mannelijke en vrouwelijke waarden en deze te integreren in een nieuw mensbeeld. Het “Herstel van balans en eenheid”.
In het gnostische Thomas evangelie staat dat Maria Magdalena door Jezus “tot mens” gemaakt wordt. Het is een interessante passage, zeker ook als we de verschillende vertalingen daarvan vergelijken. Waar gaat het over?
Die betekenis kunnen we het best afleiden uit andere teksten uit het Thomas evangelie. Bijvoorbeeld uit de logion waar sprake is van een schaap dat de kudde verlaat en daarvoor geprezen wordt. Of uit die wel heel andere opvatting in Thomas over “worden als een kind”. Of uit een recent verslag over een ontmoeting tussen een Joodse en een Palestijnse vrouw. En we mogen er toch ook wel de filosoof John Stuart Mill bijhalen?
Maar wie was Maria Magdalena? Wat als we haar nu eens Sophia noemen? Verteld wordt dat Jezus mens geworden is. Na de menswording van Maria Magdalena, na Jezus, waarom Sophia dan niet? Moet kunnen. Maar welke betekenis kunnen we daar dan aan geven? Na matriarchaat en patriarchaat het tijdperk van Sophia? Als dat geen Pan Sophia is…….
Bram Moerland studeerde wiskunde en filosofie aan de Universiteit van Leiden en was docent cultuurfilosofie.
Voor meer informatie en/of aanmelding: Bel Tineke Sikkema: 0596-613181 of mail: noord@pansophia.nl
De lezingen worden georganiseerd door regiogroep PanSophiaNoord van Drenthe, Groningen en Friesland, bestaande uit Neeltje Mocking, Drenthe, Tineke Sikkema en Tecla van Aalsum, Groningen en Helena van der Laan en Geeske van der Kooij, Friesland. www.pansophia.nl/pansophia-noord