In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Dia1

Lezing van Bertus Fennema over 40 jaar bouwen in stad en dorp : de architecten Van Elmpt en Siekman

2019-04-11T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2019 donderdag 11 april 2019
Aanvang: 20:00 uur
Tot:  22:00 uur
Locatie: Zalencentrum Balk
Rubriek: Lezing/Literair

Bertus Fennema zal een lezing geven over 2 architecten, Van Elmpt en Siekeman, die in Zuidhorn, maar ook in andere dorpen en stad hun monumentale erfgoed hebben achtergelaten. 

De twee Groningse architecten Antonius Theodorus (A.Th.) van Elmpt(1866-1953) en Klaas Siekman Azn. (1878-1958) waren tijdgenoten in de periode 1900-1940, waarin zowel in de stad als op het platteland heel veel werd gebouwd: overheidsgebouwen, kerkelijke gebouwen, winkels, banken, middenstandswoningen en villa's. Van Elmpt bouwde vooral in de stad, onder andere het zeer bekende Huize Tavenier, het oude RKZ aan de Verlengde Hereweg en de "gele villa" in het Zuiderpark. Ook van zijn andere circa 150 huizen, villa's, kloosters en andere gebouwen staan er veel in de stad Groningen, zijn geboortestad. Hij liet ook zijn sporen na in Zuidhorn: de RK kerk aan de Gast en de villa De Gast 34. Siekman, geboren in Leegkerk,  was niet alleen gemeente- architect maar  ook zelfstandig architect, directeur van de tekenschool in Zuidhorn en waterbouwkundige bij het Waterschap Wester­kwartier. Hij werkte vanuit Zuidhorn. Hij wordt wel de bouwmeester van het Westerkwar­tier genoemd. Siekman tekende voor de gemeentehuizen van Grijpskerk, Zuidhorn en Ezinge, het waterschapshuis in Zuidhorn, voor diverse villa's langs de Gast (zoals de nummers 36 en 54), het belastingkantoor in Zuidhorn, en het "Pippi Langkous huis" aan de Langestraat 17 in Noordhorn. Ook de voormalige directeurswoning van de zuivelfabriek in Grijpskerk is van Siekman, evenals de voormalige Hervormde Pastorieën in Niekerk, Oldehove en Sebaldebu­ren. Veel van de creaties van Van Elmpt en Siekman zijn rijksmonument geworden. In de lezing zullen de levensverhalen van beide zeer vlijtige heren worden verteld, alsmede - met beelden - de vele mooie en bekende bouwwerken voor het voetlicht worden gebracht.

Bertus Fennema is bij de HKZ leden natuurlijk bekend als oud-burgemeester van Zuidhorn. Na zijn pensionering is hij zich gaan verdiepen in leven en werk van bekende Groninger architecten, en schrijft daar boeken over. Inmiddels verschenen er van zijn hand al werken over Willem Reitsema, Albert Wiersema, Antonius van Elmpt, en Cornelis en Hindrik Eldering.

 

Entree leden HKZ en Aeldakerka € 3,50 (koffie/thee), niet-leden € 6,50 (incl. koffie/thee)

http://www.historischekringzuidhorn.nl