Middag-Humsterland is één van de twintig Nationale Landschappen in Nederland, die een unieke combinatie bevatten van natuur, landbouw en cultuurhistorie.
Het gebied wordt vaak genoemd als het oudste en best bewaard gebleven cultuurlandschap van heel Europa. Al voor onze jaartelling hebben hier mensen gewoond op de kwelderwallen. Wierden en onregelmatige blokverkaveling zijn karakteristiek voor het gebied. Hoe heeft zich dat in de loop van de tijd zo ontwikkeld? Erik Meijles maakt met behulp van luchtfoto’s, hoogtebeelden en digitaal beschikbare kaarten de sporen zichtbaar van de ontstaansgeschiedenis van dit unieke historische landschap.
Dr. Erik Meijles studeerde in Wageningen en promoveerde in Plymouth (UK) op een proefschrift over de gevolgen van begrazing en heidebranden in Dartmoor. Hij doceerde Milieukunde aan de Hogeschool Van Hall Larenstein, en werkt sinds 2007 als Universitair docent Fysische Geografie bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2015 heeft hij ook een aanstelling bij het RUG Kenniscentrum Landschap. Hij doet fysisch geografisch en landschaps-historisch onderzoek, waarbij hij gebruik maakt van Geografische Informatie Systemen (GIS). Hij woont met zijn gezin in Zuidhorn.
Entree voor leden van de HKZ en Aeldakerka gratis. Entree niet-leden € 3.00.
NB: de eerder voor 24 januari 2017 aangekondigde Jaarvergadering van de vereniging wordt uitgesteld, waarschijnlijk naar 2 maart, wegens ziekte van de penningmeester.
www.historischekringzuidhorn.nl