Over het landschap van het Westerkwartier, het hart van Noord-Nederland.
(Voor een museumbezoek moet u van tevoren online een kaartje kopen)
De Oude Riet is een voormalige getijdenrivier, die als een (on)zichtbare ader door de gemeente Westerkwartier loopt. Het stroomdal van de Oude Riet is al duizenden jaren een plek waar mensen wonen en werken. Wat is de geschiedenis van het landschap en de landbouw in deze regio? Welke ontwikkelingen vinden er plaats en hoe ziet de toekomst er uit? Welke rol spelen de boeren?
3d geprinte maquette
Het FabLab in Groningen maakte een 3d print van de regio waarop het reliëf van het gebied, waaronder het stroomdal van de Oude Riet, extra duidelijk te zien is. Met speciale beamers worden kaarten op de maquette geprojecteerd en zie we het landschap langzaam veranderen door de jaren heen. Ook zijn de 'parels van het Westerkwartier' uitgelicht en komen we meer te weten over de verschillende landschapstypen, de natuur en de waterlopen.
Rietkunst
In de tentoonstelling staan diverse kunstwerken van Flos Pol en Koos Buist, gemaakt van natuurlijke materialen uit het landschap zoals klei, riet en lisdodde. Er worden workshops georganiseerd waarin je zelf aan de slag kunt met het maken van rietkunst. Goudsmit Roger Veldman uit Ezinge heeft de ambtsketen van de nieuwe gemeente Westerkwartier ontworpen. De keten is een waterloop die alle dorpen verbindt: de Oude Riet. In het verleden was er in het Westerkwartier veel industrie gerelateerd aan riet en ander natuurlijk materiaal, ook hier wordt aandacht aan besteed.
Landbouw
Het grootste deel van de provincie Groningen is al duizenden jaren in gebruik door boeren. Zowel het wierdenlandschap als het coulissenlandschap zijn agrarisch. Hoe kunnen we het landschap aantrekkelijk houden samen met de boeren? In het kort wordt een aantal onderwerpen uitgelegd en besproken zoals: stikstofproblematiek, schaalvergroting, natuurinclusieve landbouw en zilte landbouw. Ook komt een aantal boeren zelf aan het woord.
www.wierdenland.nl