Bezoekers zijn van harte welkom om te luisteren en kijken naar het verhaal over de geschiedenis van het klooster Aduard.
Ooit stond in Aduard het grootste Cisterciënzer klooster van Noord-Europa (van 1192 tot 1594). Het museum informeert de bezoekers over de geschiedenis van het klooster en de grote invloed van de Aduarder abdij op haar omgeving.
Het museumgebouw aan de Hofstraat 45 is echter te klein om de anderhalve-meter regel te kunnen handhaven, maar gelukkig hebben we de beschikking over ons grootste 'museumstuk', de Abdijkerk, die in de kloostertijd fungeerde als ziekenzaal voor de monniken.
Bij het bezoek aan het museum vertellen onze vrijwilligers u de geschiedenis van de Sint Bernardusabdij. Het grote verhaal over het verdwenen klooster, over vier eeuwen kloostertijd en de beslissende invloed van de monniken op de ontwikkeling van onderwijs en wetenschap, de landbouw, op de waterbeheersing en nog veel meer. Na afloop kan in het museumgebouw de expositie ‘Van schrijfplankje tot schoolbord. Onderwijs in Stad en Ommeland tussen 1200 tot 1800’. worden bekeken.
Openingstijden:
April t/m oktober
aangepaste tijden i.v.m. de corona maatregelen:
November t/m februari
zondag 13:00 - 17:00 uur
Gesloten:
de hele maand maart
eerste paasdag (tweede paasdag geopend)
eerste pinksterdag (tweede pinksterdag geopend)
24 december t/m 1 januari
Er is nog een andere manier om kennis te maken met het klooster Aduard. Elke dag kan men op eigen gelegenheid aan de hand van een 3D-applicatie langs de contouren van het voormalige klooster wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen bekijken. Download thuis de app ‘Aduard3D’ op uw smartphone of tablet. Tablets zijn ook te leen in de kerk, maar dat kan dus alleen op de vrijdag t/m zondag. De wandeling gaat langs de markeringszuilen die u door het hele dorp vindt.
Algemene informatie treft u aan de website van het Kloostermuseum Sint Bernardushof: www.kloostermuseumaduard.nl
Tel. 050 403 2109