AFGELAST! Volgens het advies van de overheid (RIVM, Rijksoverheid) kunnen evenementen met (naar verwachting) meer dan 100 bezoekers voorlopig geen doorgaan vinden. De activiteiten van 4 april gaan dit aantal te boven. We laten deze activiteit dan ook niet doorgaan. Mogelijk vindt er in de 2e helft van het jaar een herkansing plaats.
IVN Westerkwartier e.o. wil zich presenteren, tijdens een activiteitenmiddag, aan haar eigen leden en aan het publiek. Deelname is gratis! Locatie is Coendersborg te Nuis. (IVN Westerkwartier e.o. is ontstaan uit IVN Leek/Nietap en IVN Grootegast e.o.)
Als locatie is daarbij gekozen voor de Coendersborg in Nuis, die ons door de Stichting Het Groninger Landschap zeer ruimhartig is aangeboden!
Wij hebben die middag verschillende activiteiten op het programma staan, waaruit kan worden gekozen. De activiteiten worden hieronder verder beschreven. Het tijdsbeslag van de activiteiten 1, 2 en 3 is dusdanig dat het niet mogelijk is om deze met andere activiteiten te combineren.
U kunt zich onderaan op deze website opgeven via het aanmeldformulier. Er is mogelijkheid tot een eerste, tweede en derde keus! Wij houden indien mogelijk uw eerste keus aan. U kunt kiezen uit of 1 of 2 of 3 of 4+5. Deze laatste (4+5) is ook geschikt voor minder mobiele mensen!
Het middagprogramma ziet er in het kort als volgt uit:
Een verrassende wandeling over een gevarieerd en interessant bedrijfsterrein waar Natuur en Bedrijf naadloos in elkaar overgaan en elkaar versterken. Het terrein is in gebruik voor zand-, grindopslag/handel en deels ingericht als kijktuin en biedt daardoor een verscheidenheid aan planten, dieren, vogels en insecten in verschillende biotopen aan, zoals bijvoorbeeld een spannend donker bamboebosje, een eilandje in een vijver met veel riet, heuvels met daarin graafwespen, plukplaats van een roofvogel, etc.
De wandeling duurt in totaal vanaf de Coendersborg en weer terug ca 2 uur.
Het Westerkwartier kent een zeer gevarieerd landschap, dat oorspronkelijk gevormd is door de Waddenzee in het Noorden, en in zuidelijke richting nog veengebieden heeft. De invloed van bewoning door de eeuwen heen kunt u nog steeds in het landschap terugvinden. Tijdens deze fietstocht ontdekt u hoe de verbinding tussen beide landschappen met elkaar is ontstaan en wat de invloed daarvan is geweest. De ontwikkelingen staan niet stil en er zijn plannen om in het Zuidelijk Westerkwartier nieuwe natuurgebieden in te richten; daarbij worden landschappelijke kernkwaliteiten hersteld en wordt het Westerkwartier aangesloten op het Natuurnetwerk Nederland.
Voor deze fietstocht krijgt u een routebeschrijving mee met informatie over het landschap waar u doorheen fietst. Halverwege de route is er een pleisterplaats, waar u drinken en fruit krijgt aangeboden door vrijwilligers van het IVN Westerkwartier e.o.
Fiets deze route aan de hand van de routebeschrijving en ontdek de variatie in het landschap via een dertig kilometer lange route dwars door het Westerkwartier. U maakt bij deze fietstocht gebruik van uw eigen fiets!
Duur van de fietstocht: ca. 2 uur.
Met behulp van een opdrachtenboekje loopt u met uw gezin of groep(je) een puzzeltocht door het Coendersbos langs een gemarkeerde route. Op verschillende plaatsen dienen vragen te worden beantwoord, of moeten opdrachten worden uitgevoerd. Ergens onderweg komt u een pleisterplaats tegen, waar u drinken en fruit krijgt aangeboden door vrijwilligers van het IVN Westerkwartier e.o. Bij natte weersomstandigheden is waterbestendig schoeisel (bijv. laarzen) aan te bevelen. Het kan op sommige plekken in het bos dan erg drassig zijn.
Duur van de speurtocht: ca. 2 uur.
Bezichtiging borg onder begeleiding van een gids. Uitleg over geschiedenis borg en ontstaan gebied, o.a. via een video-presentatie. Vooral daar waar de persoonlijke mobiliteit wat minder wordt , is dit een interessante activiteit waarvoor u niet uitgebreid op pad hoeft. Kan eventueel gecombineerd worden met Activiteit 5.
Duur: ca 45 minuten.
In het NAD (tegenover de Coendersborg) worden de archeologische schatten van de 3 noordelijke provincies bewaard en geconserveerd.
Er worden 3 bezoeksessies georganiseerd.
Een medewerker van het depot houdt bij zo’n sessie een korte inleiding over het reilen en zeilen van het depot, en geeft een korte rondleiding door (een deel van) het depot. Deze activiteit kan eventueel in combinatie met activiteit 4.
Duur sessie: ca. 1 uur.